Hvilken finansiering skal jeg vælge til mit hus?

HuslånSådan vælger du det rigtige lån til hus

Står du over for et boligkøb, men er i tvivl om, hvilket lån du skal vælge? Bare rolig, du er ikke den eneste. I dag er der rigtig mange lånemuligheder, og det kan være svært at finde ud af, hvad der er det bedste lån. Heldigvis er der hjælp at hente på nettet.

Inden du kaster dig ud i et huskøb, er det vigtigt, at du har styr på finansieringen. I dag findes der rigtig mange forskellige lånetyper, når det gælder boliglån. Hvilket lån du skal vælge, er afhængigt af flere forskellige forhold, blandt andet din indkomst, din risikovillighed og din opsparing.

Start med at skabe overblik over din privatøkonomi

Inden du går i gang med at undersøge lånemarkedet, er det en god idé at starte med at kigge på din økonomiske situation. Lav et budget, der indeholder alle indtægter og udgifter i din husstand. Sørg for, dit budget er realistisk, så du har penge til mad og faste udgifter. Er I to voksne i husstanden, bør I have et rådighedsbeløb på 8.000 kr., når alle faste udgifter er betalt. Herudover skal du indregne 1.700 kr. ekstra pr. barn, der er i husstanden.

Når du har lavet dit budget, skal du også tænke fremad. Er du for eksempel under uddannelse, kan du forvente, at din indtægt vil stige, når du er færdiguddannet? Det kan også være, du har planer om familieforøgelse eller måske forældreorlov? Alle disse forhold har betydning for din boligøkonomi, og hvilket lån du skal vælge.

Realkreditlån og banklån

Et boliglån består som regel af et realkreditlån og et banklån. Det billigste ville være, hvis du kunne finansiere hele købet med et realkreditlån. Men i realkreditlovgivningen er der fastsat lånegrænser for, hvor stor en del af ejendomsværdien realkreditlånet må udgøre. Oversat til almindeligt dansk betyder det, at du maksimalt kan låne op til 80 % af husets værdi i realkreditinstituttet.

De resterende 20 % skal du enten finansiere ved hjælp af din egen opsparing, eller også må du en tur i banken. Du kan også undersøge de mange lånemuligheder, der findes på nettet.

Lån til hus – flexlån eller fastforrentet lån?

Realkreditlånet udgør størstedelen af dit boliglån. Når du skal vælge dit realkreditlån, skal du tage stilling til, om du skal have et flexlån eller et fastforrentet lån.

Valget mellem flexlån eller fastforrentet lån handler i høj grad om, hvor risikovillig du er, og om du har luft i din økonomi til at kunne håndtere rentestigninger.  Er du typen, der lever bedst med at vide nøjagtigt, hvad du skal betale i afdrag de næste 30 år, bør du vælge et fastforrentet lån.

Ønsker du derimod at profitere af den rekordlave flexrente, og har du luft i din økonomi til, at renten pludselig kan stige – så kan flexlånet være det rigtige realkreditlån for dig. Vælger du et flexlån, vil det være en god idé at vælge et, hvor renten er låst i en lidt længere periode, eksempelvis i en periode på fem år.

Bank- eller online lån?

Når du har realkreditlånet på plads, skal du finde ud af, hvordan du vil finansiere de sidste 20 % af husets pris. Her vælger de fleste et traditionelt banklån, men det er bestemt ikke den eneste mulighed.

Du kan også vælge at kigge på de mange muligheder for at låne pengene på nettet. Efterhånden er lånemulighederne på nettet ved at være konkurrencedygtige med banklånene. Derfor er det bestemt også en mulighed, du bør undersøge. Flere af stederne på nettet kan du rent faktisk låne helt op til 300.000 kr. hurtigere og nemmere end i banken. Totalkredit har en beregnet på boliglån. Tjek den ud her: https://www.totalkredit.dk/beregn/

Lån til hus

Skrevet d. Af adminTDI kategorien Bolig