Valg af finansiering til din bolig

DSC_0051Lån til bolig – afdragsfrihed eller ej

Boliglånet er sikkert det største lån, du kommer til at optage i løbet af dit liv. Derfor er det vigtigt, at du har gjort dit hjemmearbejde, inden du kaster dig ud i lånejunglen.  Der er både fordele og ulemper ved afdragsfrie lån og lån med afdrag.

Danmark er et af de europæiske lande, der har det største antal af forskellige lånetyper, når det gælder boliglån. Det betyder, at du har mange forskellige valgmuligheder, når du skal optage et lån, men det betyder også, at du skal sætte dig ind i mange forskellige lånetyper, inden du kan træffe det rigtige valg.

[

Mange danskere har valgt at optage afdragsfrie lån, men der er mange overvejelser, du bør gøre dig, når du skal vælge om dit boliglån skal være afdragsfrit eller ej.

Lån til bolig – de afdragsfrie lån er populære

Når du skal optage et lån, er et af de begreber du vil møde, de afdragsfrie lån. Ifølge finanstilsynet har ca. halvdelen af alle danskere afdragsfrie boliglån.

Det afdragsfrie lån er, som navnet antyder, et lån, hvor du i en periode ikke betaler løbende afdrag.  Man betaler typisk ikke afdrag de første ti år af lånets løbetid. De første ti år vil du derfor have en billigere boligudgift, hvis du vælger et afdragsfrit lån.

Forny dit lån, når afdragsfriheden er slut

Når de ti år med afdragsfrihed er gået, har du to muligheder. Du kan begynde at afdrage på lånet som planlagt, eller du kan optage et nyt afdragsfrit lån og derved sikre endnu en periode med afdragsfrihed.

Under krisen har mange danskere dog oplevet, at boligpriserne er faldet, i forhold til dengang de optog lånet. Det betyder, at lånet ikke blot kan fornyes på de samme vilkår, da du reelt set skylder mere væk, end din ejendom er værd.  Hvis boligmarkedet har udviklet sig positivt, siden du optog lånet, er det dog ikke en problemstilling, du behøver at være opmærksom på, og du kan frit forny dit lån og opnå en ny periode med afdragsfrihed.

Afdrag på lånet

Den anden mulighed du har, er at begynde at afdrage på dit lån.

Ifølge forbrugerstyrelsen glemmer mange danskere, at de på et tidspunkt skal i gang med at afdrage gælden, når de har optaget et afdragsfrit lån. Pludselig står du så med en øget udgift på flere tusinde kroner om måneden afhængigt af lånets størrelse, når afdragsfriheden er slut.

Afdragsfriheden er heller ikke gratis. Faktisk viser beregninger fra Nykredit, at afdragsfriheden kan komme til at koste op mod 130.000 kr. pr. lånte million, når det samlede regnskab skal gøres op.

Hvis du er i gang med at etablere dig, og du har en forventning om, at din indtægt stiger i løbet af de næste ti år, kan et afdragsfrit lån være en rigtig god løsning for dig. Da du så vil få en lavere månedlig ydelse i den fase af dit liv, hvor du er i gang med at etablere dig.

Er du derimod etableret, og har du ikke nogen forventning om, at din indkomst bliver forøget fremadrettet, kan det være en god idé at vælge et traditionelt lån, hvor du afdrager din gæld over en 30-årig periode. Nykredit giver gode lån til bolig lån. Læs her: http://www.nykredit.dk/privat/info/bank/boliglaan-med-loebetid-paa-30-aar.xml

Stil dig selv to spørgsmål, inden du vælger et afdragsfrit lån

Inden du vælger at optage et afdragsfrit lån til din bolig, bør du stille dig selv to spørgsmål:

  • Er min bolig købt under en højkonjunktur?
  • Hvis ja, så bør du overveje et lån med afdrag.
  • Har jeg luft i økonomien, eller forventer jeg en bedre indtægt om ti år?
  • Hvis nej, så bør du overveje et lån med afdrag.

 

Lån til bolig

Skrevet d. Af adminTDI kategorien Bolig