Pas på hvis du vil låne penge i udlandet

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERALån penge i udlandet

Før du begynder at låne penge i udlandet, bør du tænke dig godt om. For selvom det er lige så let som at låne herhjemme, er det langt mere kompliceret!

Det kan være fristende at undersøge lånemulighederne i udenlandske banker og finansieringsselskaber. Oftest lokker de med ingen eller meget lave renter og meget fordelagtige vilkår. Men pas på, for mange af selskaberne har helt urimelig gebyrer, er ikke underlagt dansk lovgivning om renter og gebyrer og et pludselig udsving i valutakursen kan sende det beløb, du skal betale tilbage på himmelflugt. Så det er ikke helt så lige til, som hvis du lånte pengene herhjemme.

Lån penge i udlandet uden renter

En række banker og finansieringsselskaber i bl.a. Sverige lokker med, at du kan låne helt op til 100.000 helt rentefrit! Det lyder besnærende, men se dig lige godt for. For de fleste långivere kræver sikkerhed i fast ejendom i bankens hjemland, og lånet er kun rentefrit, såfremt du kan betale det tilbage i løbet af for eksempel et år.

Du kan dog godt forlænge tilbagebetalingsperioden, men så begynder der at løbe væsentlig højere renter på, end du normalt skal give for sådan et lån. Det svarer til at købe en mobiltelefon med gratis taletid de første tre måneder og derefter skulle betale en højere minuttakst end hos konkurrerende selskaber.

Forstår du lånebetingelserne?

Inden du kaster dig ud i et udlandslån, skal du også lige overveje, om du er i stand til at læse og forstå lånebetingelser og øvrige vilkår, der er skrevet på det pågældende lands sprog – eller på engelsk for den sags skyld.

Er du helt sikker? Ellers bør du nok kontakte en advokat med viden om lånepraksis i det pågældende land.

Stiger valutakursen, skylder du mere væk!

Men det er ikke kun vilkårene og alt det andet med småt i lånekontrakten, du skal have styr på. Du bør også have en smule indsigt i verdensøkonomien og fremtidsudsigterne for den valuta, du låner pengene i. Det er sværere end at forudsige vejret!

Skrækeksemplet er lån i schweizerfranc. De var utroligt populære inden finanskrisen, og der var ligefrem danske banker, der formidlede lån i denne valuta. Men kursen på schweizerfranc røg gevaldigt i vejret i kølvandet på den finansielle uro, hvorved låntagerne kom til at skylde langt mere, end det de havde lånt oprindeligt, når man regnede om i danske kroner.

Man kan selvfølgelig vælge udelukkende at låne i Euro. Her burde man være rimelig sikker på, at man ikke kommer til at betale væsentlig mere tilbage på grund af kursudsving, fordi den danske kronekurs er låst fast i forhold til euroen. Men rent faktisk overvejede Nationalbanken at lade kronen flyde i forhold til euroen, da finanskrisens bølger gik højest, så selv det kan man ikke være helt sikker på.

Svenskere er meget grundige

Mange steder på nettet kan du læse anbefalinger af at låne i Sverige, fordi svenske og danske pengeinstitutter har et tæt samarbejde. Men da svenskerne er meget grundige med at kreditvurdere folk, lægger de stor vægt på eventuelle registreringer i f.eks. RKI – og netop på grund af det tætte samarbejde landene imellem, er det nemt for dem at finde ud af. Så er du optaget i RKI, kan du være sikker på, at ingen svenske lånebureauer vil bevillige dig et lån.

Vi fraråder ikke – men tænk dig om

Vi fraråder på ingen måde, at du låner penge i udlandet. Men du skal være din risiko bevidst. Du løber en højere risiko, fordi du låner i udenlandsk valuta, og fordi der ikke gælder de samme restriktioner for rentestigninger og gebyrer som herhjemme. Unge har tit problemer med penge i udlandet, læs eksempelvis denne artikel.

Lån penge i udlandet

Skrevet d. Af adminTDI kategorien Forbrugslån